Keer terug naar het overzicht

Zorgeloos opladen voor je deur

laadpalen

De opmars van elektrische auto’s is in België aan een inhaalmanoeuvre bezig. Hoewel het totale aandeel nieuw ingeschreven wagens nog bescheiden is, verdubbelde het bijna in amper een jaar tijd. Reden genoeg voor DCA om standaard in alle nieuwbouwprojecten voldoende vermogen voor laadpalen te voorzien voor bewoners met een elektrisch voertuig.

Inspanningen overtreffen wettelijke verplichting

Eerst even de stand van zaken. Uit cijfers van de Europese autobouwersvereniging ACEA blijkt dat 19,3 procent van alle nieuwe auto’s in België, ingeschreven tussen januari en november 2023, volledig elektrisch was. In diezelfde periode in een jaar eerder, bedroeg dat aandeel nog maar 9,7 procent.

DCA komt EV-bestuurders tegemoet met voorzieningen voor laadpalen op de parkings (en in parkeergarages) van nieuwe projecten. De reden ligt voor de hand: samen met het groeiende aantal EV’s stijgt ook de nood aan private laadpunten. Zo kunnen eigenaars van een elektrisch of hybride voertuig thuis makkelijk en zorgeloos laden.

De laadpalen zijn niet alleen een troef voor de bewoners, maar ook wettelijk verplicht: sinds maart 2021 moeten nieuwbouwprojecten op hun parkings oplaadinfrastructuur bieden. Zelfs als er niet meteen laadpalen staan, is de minimumvereiste dat de goten voor elektrische kabels al worden aangelegd.

Interessante tarieven op maat van verbruik

Nieuwe woonprojecten van DCA krijgen via Fluvius hoogspanning. Die wordt op zijn beurt door DCA naar een eigen ‘klantencabine’ geleid met middenspanning. Voor kleine projecten is er één grote meter waarop de laadpalen worden aangesloten. Grotere residentiële projecten krijgen een collectieve klantencabine, waarbij de totale (maandelijkse) kosten worden gespreid over de gebruikers.

De syndicus van het project beheert de meter en het portaal van de laadpalen. Afnemers betalen alleen hun eigen gebruik, minutieus geregistreerd via een persoonlijke badge.

Ook wie elektrisch fietst wordt niet over het hoofd gezien, want er zijn ook voorzieningen voor stopcontacten om die op te laden.

DCA werkt voor deze dienstverlening samen met CenEnergy, leverancier van slimme laadinfrastructuur, intelligente wallboxen en snellaadoplossingen voor bedrijven en openbare instellingen.


[1]

Kurstjens, B & Roelens, T. (12/01/2024). Opmars elektrische auto’s pakt iedereen in snelheid. De Tijd. https://www.tijd.be/ondernemen/auto/opmars-elektrische-auto-pakt-iedere…