Keer terug naar het overzicht

Voormalige betoncentrale maakt plaats voor luxueus woonproject

Op 12 april, werd tijdens een persmoment het officiële startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige betoncentrale Inter-Beton in Mechelen Noord. Op die locatie verrijst woonproject D’Île Malines, een luxeproject met 50 appartementen. Een samenwerking tussen projectontwikkelaars DCA en Global Estate Group. DCA zal ook de bouw van het project voor zijn rekening nemen.

De afbraakwerken zijn zopas van start gegaan, de bouwwerken starten nog voor het bouwverlof in juli 2023. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners er hun intrek nemen in het najaar van 2025. Naast de 50 appartementen, verdeeld over 2 gebouwen, komen er ook 40 ondergrondse parkeerplaatsen met nutsvoorzieningen voor laadpalen en een fietsenstalling voor 150 fietsen en 8 bakfietsen. Bovenop de ondergrondse parkeergarage wordt een parkzone – een creatie van landschapsarchitect OKRA uit Utrecht aangesteld door de stad -  ingericht. Die groene long wordt bovendien toegankelijk voor de hele buurt. In het kleinste gebouw bevindt zich een commerciële ruimte van 305 vierkante meter die nog een definitieve invulling moet krijgen.

Duurzaamheid staat voorop

De ontwikkelaars zetten maximaal in op duurzaamheid voor deze luxeappartementen, die volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden verwarmd via geothermie door middel van een grondwater-warmtepomp. Daarnaast wordt extra energie opgewekt door riothermie, een techniek die warmte haalt uit het rioleringswater. Verder voorzien de ontwikkelaars zonnepanelen op alle hoofddaken en worden daarnaast ook groendaken voorzien. Het overtollig water van de daken zal opgevangen worden zodat dit kan worden gerecupereerd voor de spoeling van de toiletten.

Overtollige aarde via het water afgevoerd

Maar daar stopt het innovatieve karakter van het project niet. Om de overtollige aarde – goed voor 10.000 kubieke meter – af te voeren zullen vrachtschepen ingezet worden. Deze schepen kunnen via de nabijgelegen Dijle de aarde afvoeren. Op die manier vermijden de ontwikkelaars dat maar liefst 500 vrachtwagens de site op en af moeten rijden en worden de omliggende straten gespaard van bijkomend zwaar vrachtvervoer.

Vlotte mobiliteit

Op vlak van mobiliteit en bereikbaarheid scoort het project ook zeer goede punten. Dankzij de strategische ligging vlakbij de E19 en de N16 met daarbij goede verbindingen naar andere steden, de nieuwe fietsbrug, het vlakbij gelegen treinstation en de Grote Markt op wandelafstand, krijgt D’Île Malines een Mobiscore van maar liefst 9,6/10. Met het toekomstig Keerdokpark en het reeds bestaande shoppingcenter Malinas wordt het rijtje van faciliteiten in de buurt mooi aangevuld.

Enkele foto's van het persmoment op 12 april 2023