Keer terug naar het overzicht

Smart Home: maakt je woning slimmer en je leven makkelijker

Smart Home.jpg

De woning van de toekomst is ‘smart’.

Simpel gesteld: uitgerust met een systeem dat je comfort verhoogt en je woonst duurzaam, energiezuinig en toekomstgericht maakt. DCA wacht niet op morgen om huizen en appartementen slimmer te maken. In de meeste van onze projecten is een Smart Home-installatie inbegrepen – een belangrijke troef voor kopers. Projectleider Elektriciteit Stijn Laeremans werpt er zijn licht op.

Gepersonaliseerde automatisering

Wat verstaan we bij DCA onder Smart Home? Het betekent dat de woningen/appartementen zijn uitgerust met een elektrische installatie, die op zijn beurt is gekoppeld aan een app”, aldus Stijn. “Via die gebruiksvriendelijke app op je smartphone of tablet, of via het centrale bedieningsscherm, stuur je dan allerlei voorzieningen aan om je huis te automatiseren.”

Wanneer DCA Smart Home voorziet, bijvoorbeeld via een samenwerking met Niko, is dat in eerste instantie een standaardversie met opties om uit te breiden. Stijn: “De toepassingen van Smart Home gaan heel ver. Niet iedereen verwacht dezelfde mate van automatisering. Daarom laten we die keuze aan de klant over. Smart Home is bij DCA dus gepersonaliseerd. Het is bovendien een optie en geen must. Sommige mensen zijn tevreden met de ‘klassieke’ schakelaars zonder slimme extraatjes.”

De toepassingen van Smart Home gaan heel ver. Niet iedereen verwacht dezelfde mate van automatisering. Daarom laten we die keuze aan de klant over.

Meer comfort, minder kosten

Typische toepassingen die voor extra comfort zorgen zijn de aansturing van verlichting, verwarming, ventilatie, rolluiken en zonwering. Zo kun je in een handomdraai instellen wanneer je welke lichten automatisch wil aansteken of doven, wanneer de verwarming moet aanslaan of uitgaan, noem maar op.

“Een Smart Home-installatie bespaart je veel manuele handelingen en maakt je leven makkelijker”, vertelt Stijn. “Maar ook kostenbesparing is een belangrijk voordeel. Door functies en toestellen te automatiseren, kun je flink in je energierekening snoeien. In een project met zonnepanelen is dat superinteressant. Als er veel zonnestroom wordt geproduceerd, kun je via Smart Home instellen dat bepaalde toestellen worden aangezet. Op momenten dat er minder of geen stroom is, blijven die toestellen uit. Zo vermijd je verbruikspieken (en dus kosten) op momenten dat er weinig zonnestroom is, terwijl je net maximaal de zonnestroom benut op andere momenten. Er is wel een voorwaarde aan gekoppeld: je toestellen (vaatwasser, wasmachine, droogkast ...) moeten ook smart zijn: verbonden via bluetooth of wifi.”

Veiligheid en klimaatregeling

Comfort, gebruiksgemak en kostenbesparing: drie keer check. En daar houdt het niet op. Smart Home verhoogt ook je veiligheid”, vult Stijn aan. “Stel dat je ’s nachts weleens naar het toilet moet, dan is het handig dat bepaalde lichten vanzelf aangaan. Minder kans op valpartijen dus. Je kunt ook instellen dat die lichten maar op 10 procent moeten branden zodat die ruimtes niet fel verlicht worden. Handig om te vermijden dat je iedereen wakker maakt. Met lichten die je automatisch op bepaalde uren kan aansteken, simuleer je dan weer aanwezigheid, wat een afschrikeffect heeft. En dan denk ik meteen aan nog een ander voordeel: lichten aansteken via bewegingsdetectie. Zo kun je de lichten in de gang automatisch laten aangaan als je binnenkomt. Heel praktisch als je thuiskomt met je armen vol boodschappen.”

Vrij nieuw is de warmtepomp met een extra module voor vloerkoeling. Ook die kan onder bepaalde voorwaarden worden aangesloten op Smart Home. Stijn: “Woningen die zijn uitgerust met een warmtepomp, kunnen die benutten om te verwarmen én te verkoelen. Er loopt dan koud water onder de vloer in plaats van warm. Ook hier weer kun je via de Smart Home-app instellen dat de vloer moet koelen vanaf een bepaalde temperatuur. Let wel: het gaat om een beperkte koeling van een paar graden, dus verwacht niet het effect van airconditioning. Maar die paar graden zijn tijdens warme zomerdagen voldoende voor een afkoelend effect. En als je dan ook je screens op de app aansluit, houden die ook nog eens de zon buiten.”

Mooie vooruitzichten

Je merkt het: de mogelijkheden van Smart Home zijn bijna grenzeloos. Omdat iedereen andere eisen stelt, beslis jij als koper wat je wel en niet automatiseert. Naast de veelgebruikte voorzieningen – verlichting, verwarming ... – sluit je er zoveel slimme toestellen op aan als je wil. Het basispakket kun je op elk moment uitbreiden. Zo geniet je morgen van nóg meer comfort, veiligheid en energie-efficiëntie.