Keer terug naar het overzicht

Montevideo in Gazet van Antwerpen

Artikel in Gazet van Antwerpen 29/02/24:

Historisch pakhuis op Eilandje na jaren in ere hersteld: bedrijf achter Tomorrowland één van eerste bewoners

Het was jarenlang een bekend gezicht bij veel Antwerpenaren. De vier gestutte muren van wat ooit het Montevideopakhuis was in de schaduw van het Red Star Line Museum en met zicht op het nieuwe Limaplein.

Het moet ondertussen ruim vijftien jaar geleden zijn, toen de eerste plannen werden gesmeed om het als erfgoed beschermde gebouw, of beter wat er van overblijft, een nieuw leven te geven. Zonder veel succes, want het monument moest in zijn oorspronkelijke hersteld worden.

Projectontwikkelaars beten hun tanden stuk op het stukje maritiem verleden waarbij vooral de eis om het karakter van het magazijn, alles bij elkaar 12.000 vierkante meter, te bewaren een hinderpaal bleek.

Die impasse werd doorbroken in 2019 toen projectontwikkelaar DCA dan toch de uitdaging aanging. “Met dank aan de dienst Erfgoed van de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid die ons een subsidie voor de restauratie gaven, en BNP Parisbas Fortis dat bereid was om deze complexe onderneming voor meer dan 80 miljoen euro te financieren”, zegt Francis Vrancken, CEO van het Kempense bedrijf DCA.

In augustus worden de appartementen opgeleverd. Ook het hoofdkantoor van het bedrijf achter dance-evenement Tomorrowland trekt dan naar deze locatie. 

Lees het volledige artikel hier