Keer terug naar het overzicht

Hoe haal je meer licht in huis?

Daglicht is essentieel voor jouw gemoed en gezondheid. Ook binnenskamers is licht een belangrijke voorwaarde voor een ‘gezonde’ woning. Maar hoe haal je meer licht in huis als je weinig (grote) raampartijen hebt? Pas onze onderstaande tips toe.

Hoe licht binnentrekken in jouw woning?

Er zijn heel wat manieren om een donker huis lichter te maken. De meest voor de hand liggende: extra (dak)ramen, lichtkoepels, -tunnels of -straten plaatsen. Toch hoef je niet noodzakelijk structurele ingrepen te doen om meer licht in huis te brengen. Met de juiste materialen, kleuren en indeling kom je al een heel eind. We zetten de beste adviezen op een rijtje.

Ga voor glanzende materialen

Materialen zoals brons, koper, zilver, aluminium, staal ... reflecteren het omgevingslicht waardoor ze jouw interieur ophelderen. Je kan ze als accenten integreren: bronzen kranen, koperen lampen, inox werkbladen, noem maar op. Maar je kan evengoed glanzende materialen of afwerkingen toepassen op de basis van jouw interieur. Denk aan een gepolierde vloer, glimmende kastenfronten of muren in hoogglansverf. Ook marmer is een fantastisch materiaal waarmee je licht binnentrekt en weerkaatst in jouw woning. De luxueuze uitstraling krijg je op de koop toe.

Speel met lichte of vrolijke kleuren

Wit is een klassieker die een kamer optisch groter doet lijken en waarmee je een ruimtelijk effect sorteert. Witte wanden en plafonds lichten een donkere ruimte ook letterlijk op. Combineer gerust wit én glans, bijvoorbeeld fonkelend witte metrotegels of zelliges in de badkamer of op de keukenwand. Liever geen wit? Overweeg dan andere heldere kleuren als accentmuur. 

Laat meer licht in huis doorstromen

Baadt de ene ruimte in het licht terwijl de andere maar donker en somber oogt? Probeer dan om het licht zo min mogelijk te belemmeren. Dat kan met glazen deuren in plaats van volle. Zet zeker geen massieve elementen tussen de lichte en de donkere ruimte, en besteed ook aandacht aan jouw ramen. Kies gordijnen die je helemaal kunt openschuiven zodat ze geen licht wegnemen. Hou jouw vensterbanken vrij. En verwijder of snoei struiken en ander groen dat het binnenvallende daglicht hindert.

Haal meer (kunst)licht in huis

Besteed ook aandacht aan goede verlichting in huis. Een doordacht verlichtingsplan combineert functioneel licht met sfeer en uitstraling en wekt zo jouw interieur tot leven. Hou de basisverlichting onopvallend en voeg bijzondere accenten toe met sfeerverlichting. Daarbij kan je zowel het effect van de verlichting vooropstellen als het armatuur zelf. Een lichtplan opstellen is vakwerk. Als je van plan bent om jouw interieur een make-over te geven, neem het dan mee op in het totaalplaatje.