Keer terug naar het overzicht

Dit moet je weten over de voorlopige oplevering

Naar dit moment kijkt elke koper uit: de bouwwerken zijn voltooid en je woning of appartement wordt opgeleverd. Daar komt meer bij kijken dan sleutels overhandigen. Want de voorlopige oplevering is een formele procedure om jou als koper te beschermen. We doen beknopt uit de doeken hoe ze verloopt. 

Van voorbereiding tot meterstanden 

De voorlopige oplevering wordt meegedeeld via een aangetekend schrijven, samen met de eindfacturatie en het borgdocument plus eventuele extra informatie. Aan jou om al die documenten grondig door te nemen. Tijdens de oplevering overlopen we ter plaatse élke ruimte. Doorgaans starten we in de (ondergrondse) garage of bij de parkeerplaats en de berging. Daar noteren we ook de meterstanden van de nutsvoorzieningen op de overnamedocumenten.  

Proces-verbaal met puntenlijst 

Dan volgt een rondleiding in je woning of appartement, waarbij we samen elke ruimte onder de loep nemen. Is alles uitgevoerd zoals afgesproken? Zijn de materialen en afwerkingen conform de verwachtingen? Merk je gebreken of afwijkingen van de plannen? Dan worden die gedetailleerd genoteerd in een puntenlijst als bijlage bij het proces-verbaal van voorlopige oplevering.  

Wettelijk heeft DCA een jaar de tijd om die punten aan te pakken. Weet alvast dat we veel sneller op de bal willen spelen om deze punten op te lossen/te verhelpen. 

1 jaar tot definitieve oplevering 

De puntenlijst in het proces-verbaal wordt door alle betrokken partijen ondertekend. Hetzelfde geldt voor de overnamedocumenten voor energie, water, sleutels, enzovoort. Binnen het jaar na de voorlopige oplevering zijn mogelijke euvels opgelost.  

Duiken er in die periode toch onzichtbare gebreken op? Dan meld je die aan DCA via een speciaal nazorgmailadres, en zorgen wij ervoor dat ook die worden rechtgezet. Een jaar na de voorlopige oplevering vindt de definitieve oplevering plaats. Die wordt formeel bezegeld met de ondertekening van documenten. Op dat moment vervalt de aansprakelijkheid van DCA – behalve voor grote structurele problemen.   

Voor de gemeenschappelijke delen van je nieuwbouw verloopt de oplevering identiek, maar op een eerder moment. Het is de syndicus die daarbij aanwezig hoort te zijn. Hij selecteert enkele mede-eigenaars die deze oplevering ook mogen volgen.