Keer terug naar het overzicht

DCA Woonprojecten in magazine Ondernemen van Voka

Onlangs verschenen we in het februarinummer van het Voka-magazine ‘Ondernemers’.

“We merken dat de belangstelling voor kwalitatief wonen is toegenomen door corona. Dat was zeker het geval tijdens de eerste lockdownperiode toen de mensen – letterlijk – inhun kot moesten blijven. In die zin heeft deze crisis dus een positief effect gehad op onze activiteiten. Sinds mei hebben we de verkoop zien stijgen. 2020 was ondanks corona een zeer goed jaar voor ons”, zegt bestuurder Luc Neefs.

“Corona heeft ook nieuwe woontendensen geïnitieerd. De vraag naar buitenruimte – een tuin of een ruim, comfortabel terras – is duidelijk toegenomen. Maar dat is iets waar wij in het verleden sowieso al veel aandacht aan besteedden. Een andere belangrijke tendens is het thuiswerken. We verwachten dat dit zich ook na deze crisis zal doorzetten, want mensen hebben de voordelen ervan ontdekt. Een home office zou dan misschien wel eens een standaard onderdeel van de woning kunnen worden. Nu gebeurt thuiswerken nog vaak aan de keukentafel of aan een klein bureautje in de slaapkamer. Dat is niet ideaal. Een mogelijke oplossing is een extra ruimte te voorzien en dus grotere appartementen of woningen te bouwen. Maar dat druist volgens ons in tegen de trend naar compacter wonen.

De statistieken en bevolkingsprognoses tonen een evolutie naar kleinere gezinnen en ook naar meer eenpersoonsgezinnen. De nood aan ruime wooneenheden neemt dus af. Een compacte woning of appartement is gewoon een stuk goedkoper. Verder speelt ook een verschuiving in het uitgavenpatroon en de behoeften van mensen in de kaart van compacter wonen. Je ziet dat vooral in de steden, waar mensen de stad beleven als een soort verlengde van de huiskamer. Dat zijn allemaal trends die we al zagen voor corona en waarvan we geloven dat die zich nog zullen doorzetten eens deze gezondheidscrisis onder controle is.”

Hier kan je het volledige artikel lezen. Veel leesplezier!