Keer terug naar het overzicht

6% btw-regeling tot eind 2024: grijp nog snel je kans!

6% btw

 

Heb je ooit gedroomd van een nieuwe woning of appartement, maar schrok je terug van de hoge btw-kosten? Grijp dan nog snel je kans! De federale overheid heeft sinds 1 januari 2021 een tijdelijke maatregel ingevoerd die het btw-tarief voor nieuwe woningen en appartementen verlaagt van 21% naar slechts 6%. Deze regeling is van toepassing op projecten binnen afbraak-wederopbouw en geldt nog tot 31 december 2024.

Waarom nu handelen?

De tijdelijke verlaging van het btw-tarief biedt een unieke kans voor particuliere kopers in België om aanzienlijk te besparen op de aankoop van een nieuwe woning of appartement. Maar let op: deze regeling eindigt op 31 december 2024. Als je voldoet aan de onderstaande voorwaarden, kan je genieten van deze fiscale voordelen en tegelijkertijd gebruik maken van de bescherming die de Belgische Wet Breyne biedt. Deze wet beschermt kopers van woningen en appartementen bij verkoop op plan of bij aankoop van een nog te bouwen woning.

Voorwaarden voor de 6% btw-regeling

Om in aanmerking te komen voor deze aantrekkelijke belastingverlaging, moet er worden voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Afbraak-wederopbouw: Het nieuwbouwproject moet plaatsvinden op hetzelfde kadastraal perceel als het afgebroken pand. De nieuwe woning of het nieuwe appartement moet dus in de plaats komen van een afgebroken constructie.

  • Enige en eigen woning: De nieuw aangekochte woning of appartement moet je enige en eigen woning zijn voor minstens vijf jaar. Heb je op het moment van aankoop al een andere eigendom? Dan moet deze verkocht worden voor de eerste ingebruikneming van je nieuwe woning. Is deze andere eigendom je hoofdverblijf? Dan heb je tot het einde van het jaar volgend op het jaar van eerste ingebruikneming om deze te verkopen.

  • Natuurlijk persoon: De aankoop moet worden gedaan door een natuurlijk persoon, niet door een vennootschap. Dit betekent dat de koper een individu moet zijn en geen rechtspersoon.

  • Maximale bewoonbare oppervlakte: De bewoonbare oppervlakte van het nieuw gekochte pand mag niet meer zijn dan 200 m². Deze beperking zorgt ervoor dat de maatregel vooral voordelig is voor particuliere kopers van relatief bescheiden woningen.

Welke projecten vallen onder deze regeling?

Bij DCA komen meerdere projecten voor dit gunsttarief in aanmerking. Wat dacht je van Starliving, gelegen in het levendige centrum van Vilvoorde. Een duurzaam en hoogwaardig vormgegeven nieuwbouwproject dat garant staat voor uitstekende woonkwaliteit.

Of Lipshof in Boortmeerbeek, een thuis voor rustzoekers. Dit nieuwbouwproject omvat 34 appartementen en 5 woningen, opgetrokken in een hedendaagse architectuur die mooi aansluit bij het dorpse gevoel van de gemeente.

Benieuwd naar de projecten die onder de 6% btw-regeling vallen? Bekijk ze hier: Starliving & Lipshof

Contacteer ons vandaag

Voor meer informatie en professioneel advies, neem vandaag nog contact op met Roel, onze vastgoedadviseur. Hij kan je alles vertellen over hoe jij nog kan profiteren van deze gunstige regeling en staat klaar om je te helpen bij elke stap van het aankoop- en bouwproces.