Keer terug naar het overzicht

Zorgeloos opladen bij u thuis

Volledige elektrificatie van het wagenpark is toekomstmuziek, maar elektrisch rijden zit wel in de lift. Om het groeiende aantal elektrische voertuigen (EV) van infrastructuur te voorzien, komen er langzaamaan meer openbare laadpalen. Ook de noodzaak voor private oplaadpunten stijgt. DCA Woonprojecten is vanzelfsprekend mee – of wat had u gedacht? 

Nog een lange weg te gaan 

Of u nu voor- of tegenstander bent, vanaf 2029 moeten álle nieuwe wagens in Vlaanderen elektrisch aangedreven zijn. Vanaf 2026 zijn alleen nog elektrische aangedreven bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar. Bij bedrijven en zelfstandigen zijn EV’s al goed ingeburgerd: in de eerste jaarhelft van 2022 was 40 procent van de nieuw ingeschreven wagens elektrisch of hybride. Particulieren hinken nog achterop, met maar 18 procent.  

 

Verplichting bij nieuwbouw en renovatie 

Als aanvulling op de publieke laadpunten, moeten nieuwbouwprojecten en gerenoveerde gebouwen sinds maart 2021 ook oplaadinfrastructuur bieden. De verplichting geldt voor residentiële gebouwen met minstens twee parkeerplaatsen. De laadpalen zelf hoeven er nog niet meteen te staan, maar er moeten minstens goten voor elektrische kabels worden aangelegd.  

 

Laadinfrastructuur voor uw gemoedsrust 

Als voorloper in duurzaam wonen, kan DCA zich helemaal vinden in de beslissing van de overheid. We kunnen dus in al onze woonprojecten aansluitingen voorzien voor oplaadpunten voor uw elektrische of hybride auto, net zoals stopcontacten voor uw elektrische fiets. Concreet rekent u hierop: 

  • Een apart elektrisch bord en een aparte meter met een zware aansluiting om laadpalen te koppelen.  En dat naast de mogelijkheid om aan te sluiten op de private meters (monofasig). 
  • Ofwel een klantencabine die hoog vermogen levert voor de gemene delen en laadpalen aan (voordelige) hoogspanningstarieven. Voorbeelden daarvan vindt u in onze woonprojecten Teunishof en Castella.  

 

Niet alleen onze parkings worden uitgerust met voorzieningen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Ook op het vlak van materialen, energie, afvalbeheer en waterhuishouding tonen we respect voor de planeet en het milieu. 

Benieuwd welk woonproject uw eisen afvinkt op het vlak van wooncomfort en duurzaamheid? Vind hier uw droomwoning