Keer terug naar het overzicht

De syndicus: wie, wat en waarom?

Zodra een gebouw bestaat uit twee of meer appartementen die eigendom zijn van verschillende personen, zijn de mede-eigenaars verplicht om een syndicus aan te stellen. Dat geldt dus ook voor de woonprojecten van DCA. Maar wat doet een syndicus precies en waarom is zijn rol zo belangrijk? We werpen er ons licht op.

Beheer en onderhoud 

DCA doet er alles aan om nieuwbouwprojecten feilloos op te leveren. Ook daarna laten we u niet aan uw lot over. Als bouwpromotor stellen wij op de algemene vergadering een (externe) syndicus aan die zich ontfermt over het beheer en het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Daar komen verschillende zaken bij kijken: 

  • technisch: onderhouds- en herstellingswerken. Denk aan schoonmaakklussen, het onderhoud van de gemeenschappelijke tuin, de trappenhal, de lift ...;  

  • administratief: de algemene vergadering van mede-eigenaars organiseren, en ervoor zorgen dat de beslissingen van die vergadering worden uitgevoerd; 

  • financieel en juridisch: inkomsten en uitgaven beheren, facturen betalen, verzekeringsovereenkomsten opvolgen, de mede-eigenaars legaal vertegenwoordigen, enzovoort. 

Vakkundig en verantwoordelijk 

De syndicus is een externe partij die officieel wordt aangesteld en beschikt over een professionele aansprakelijkheidsverzekering. Belangrijk, want begaat hij een fout of is hij nalatig? Dan kan hij door de mede-eigenaars aansprakelijk worden gesteld.  

Zoals uit de verantwoordelijkheden al bleek, moet de syndicus van vele markten thuis zijn. Van boekhoudkundig en bouwtechnisch inzicht tot een minimale dosis juridische kennis. Ook sociale skills en mensenkennis zijn belangrijk. De syndicus moet immers met alle bewoners omgaan en uiteenlopende meningen verzoenen.  

Het grote voordeel van een externe syndicus is dat hij objectief is en dus niet emotioneel betrokken. Hij garandeert een goede vakkennis én een nuchtere kijk op de zaken.  

 

Conclusie: het is de vereniging van mede-eigenaars die beslissingen neemt, en de syndicus die uitvoert en opvolgt. De specifieke regels en het geheel van taken waarvoor de syndicus instaat, zijn uitgebreid en gedetailleerd vastgelegd in de Appartementswet. Benieuwd naar de volledige wetgeving? U leest ze hier.

Nog geen mede-eigenaar, maar wel op zoek naar een nieuwe woonst? Ga gerust eens grasduinen in het uitgebreide aanbod van DCA.